Τι είναι το ελεύθερο κοινωνικό ραδιόφωνο 1431AM;

Tο ελεύθερο κοινωνικό ραδιόφωνο 1431AM ξεκίνησε την λειτουργία του το 2001 στις πειρατικές του ραδιοσυχνότητες και ο φυσικός χώρος (studio) στον οποίο στεγάζεται είναι κατειλλημένος. Αντίστοιχα, κατειλλημένες είναι και οι συχνότητες στις οποίες εκπέμπει, αποδεικνύοντας πως η έννοια/εργαλείο της κατάληψης δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί και σε άυλα μέσα τα οποία ο καπιταλισμός εκμεταλλέυται για την δική του συντήρηση. Μέσα από τις διάφορες εκπομπές, που πλαισιόνονται από κόσμο του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, ρυπαίνουμε τα γεμάτα “καθαρότητα” ραδιοκύματα με τις μιασματικές μας σκέψεις και αντιλήψεις, συλλογικοποιούμε τους μολυσμένους τρόπους επιβίωσης μας στο σήμερα και μεταδίδουμε το μικρόβιο ενάντια σε κάθε κανονικότητα που μας καταπιέζει.

Το ελεύθερο κοινωνικό ραδιόφωνο 1431AM λειτουργεί με συνέλευση των μελών του. Η συνέλευση είναι αντιιεραρχική και μέσα απ’ αυτήν αναλαμβάνονται όλες οι αποφάσεις που αφορούν τον ραδιοφωνικό σταθμό. Στα πλαίσια της διαδικασίας της συνέλευσης γίνεται προσπάθεια να καταργούνται οι έννοιες των ρόλων και της ανάθεσης, ακόμα κι αν λόγω της φύσης του εγχειρήματος, προκύπτουν συχνά προβλήματα, η λύση των οποίων απαιτεί συγκεκριμένες τεχνικές γνώσεις.

Σαν συλλογικότητα, όπως ακριβώς αρνούμαστε να δεχτούμε την εμπορική εκμετάλλευση των βασικών αναγκών της σίτισης και της στέγης, έτσι αρνούμαστε και την εμπορική εκμετάλλευση της επικοινωνίας και της διάδωσης της πληροφορίας. Η αντιεμπορευματικότητα προτάσσεται σε κάθε έκφανση της ύπαρξης του σταθμού: γέννημα θρέμα της DIY(υπό)κουλτούρας, με τεχνικό εξοπλισμό φτιαγμένο με τα χέρια των μελών της συνέλευση, από καλώδια μέχρι πομπούς μετάδοσης, απ’τους οποίους προσπαθούμε να προωθούμε την DIY μουσική και τον αντιεμπορευματικό λόγο. Το ραδιοφωνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει σταθερές εβδομαδιέες εκπομπές (ενημερωτικές, μουσικές, κτλ) αλλά και επιπλέον θεματικές εκπομπές πάνω σε ζητήματα (επίκαιρα και μη) που απασχολούν τη συνέλευση, ενώ παράλληλα γίνονται ζωντανές αναμεταδόσεις από πορείες, συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις και άλλες δράσεις.

Βασικός συνδετικός κρίκος του προγράμματος είναι το δελτίο αντιποληροφόρησης του σταθμού, που φτιάχνεται 1 φορά τη βδομάδα και παίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα. Σκοπός του δελτίου είναι να ενημερώνει για τα γεγονότα των προηγούμενων ημερών και να προπαγανδίζει τις δράσεις των επόμενων. Το δελτίο είναι η συνεχής παρουσία του 1431AM στον ραδιοφωνικό αέρα σε βάθος χρόνου και βρίσκεται κάθε στιγμή διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του σταθμού. Παράλληλα αποτελούμε κομμάτι του πανελλαδικού δικτύου αυτοοργανομένων ραδιοφώνων όπου συνεργαζόμαστε με άλλα αντίστοιχα ραδιόφωνα με τα οποία συνδιοργανώνουμε κάθε χρονιά μια πανελλαδική συνάντηση. Επίσης, κάθε μήνα συμμετέχουμε στην έκδοση του παγκόσμιου δελτίου αντιπληροφόρησης B(A)D NEWS, το οποίο γράφεται κ ηχογραφείται στα αγγλικά με την συμβολή ελεύθερων ραδιοφώνων από όλο τον κόσμο. Τέλος, αν και συνέλευση ραδιοφωνικού σταθμού, έχουμε διοργανώσει στο παρελθόν και στο παρόν, εκδηλώσεις, συζητήσεις, πάρτι και συναυλίες οικονομικής ενίσχυσης, σε μια προσπάθεια να σπάσουμε τα στενά όρια της ιδιότητας του ραδιοφώνου.

ελεύθερο κοινωνικό ραδιόφωνο 1431AM
~συλλογική έκφραση στον μολυνσμένο αέρα της πόλης~
Πολυτεχνείο ΑΠΘ, 3η πτέρυγα, 1ος όροφος
Ανοιχτή συνέλευση κάθε Τετάρτη στις 20:00