Δελτίο Αντιπληροφόρησης 15/9/20

Download here! - Downloads: 3 - Plays: 52

ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ

-Το βράδυ της Τρίτης 8 Σεπτεμβρίου δύο πυρκαγιές ξέσπασαν λίγο μετά τις 11, σε δασική έκταση στην περιοχή Βατούσα του Δήμου Δυτικής Λέσβου, αλλά και περιμετρικά του ΚΥΤ στη Μόρια. Οι φωτιές εξαπλώθηκαν γρήγορα εντός του στρατοπέδου κατακαίοντας δομές, σκηνές και κοντέινερ μεταναστών και μεταναστριών. Την Πέμπτη το μεσημέρι στις 2:30, στα τμήματα του καταυλισμού της Μόριας που δεν είχαν καεί ξέσπασε και άλλη φωτιά. Η φωτιά προκάλεσε πανικό στους πρόσφυγες και μετανάστες/ριες που ζούσαν σε αυτό το τμήμα και τράπηκαν σε φυγή. Εκείνη την ώρα ΜΑΤ τους έριξαν δακρυγόνα με αποτέλεσμα να είναι εγκλωβισμένα ανάμεσα σε αυτά και τη φωτιά. 12.000 άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους και τα βουνα, τους απαγορεύεται η πορεία προς τη Λέσβο, τόσο από δυνάμεις καταστολής όσο και από ομάδες φασιστών. Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας κήρυξε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και με πρόσχημα υγειονομικούς λόγους, απαγορεύει την έξοδο από αυτό, ενώ απαγορεύται η είσοδος στις περιοχές που βρίσκονται οι μετανάστες/ριες σε δημοσιογράφους. Έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές διαδηλώσεις προσφύγων στη Λέσβο για την ελευθερία τους και την μετακίνηση στην ενδοχώρα με αρκετές από αυτές να καταστέλονται από τα ΜΑΤ.

-Την Πέμπτη 10 Σεμπτεμβρίου συντρόφια πραγματοποιήσαν παρέμβαση με σπρέυ στην πρόσοψη του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, στην οδό Φλωρίνης στην Αθήνα, έπειτα από καταγγελία που έγινε από εθελόντρια εργαζόμενη για απόπειρα βιασμού από επαγγελματικό στέλεχος της δομής.

-Την Πέμπτη 10 Σεμπτεμβρίου καταληφθηκε το δημαρχείο Χανιών από αλληλέγγυους στην κατάληψη Rosa Nera.

-Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε πορεία στο κλειστό camp το Ελαιώνα με συμμετοχή περίπου 200 ατόμων. Μετανάστες από το camp, ανεβασμένοι στα κάγκελα φωνάζαν συνθήματα, δίνοντας παλμό στην συγκέντρωση, ενώ οι μπάτσοι είχαν μπλοκάρει την ήδη κλειστή κεντρική είσοδο. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης, μοιράστηκαν κείμενα και γράφτηκαν συνθήματα στους γύρω τοίχους.

-Δίωξη ασκήθηκε από την Εισαγγελία Βόλου σε βάρος του νεκρού Βασίλειου Μάγγου, που πέθανε έναν μήνα μετά τον άγριο ξυλοδαρμό του από μπάτσους στο Βόλο. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με δήλωση της δικηγόρου Άννυς Παπαρρούσου, μέλους της Ομάδας Νομικής Βοήθειας, από την εξέταση εγγράφων που χορηγήθηκαν στην οικογένεια του θανόντος κατόπιν αίτησης του πατέρα του. Μάλιστα, με την μετατροπή του νεκρού σε κατηγορούμενο, το κινητό του χαρακτηρίστηκε πειστήριο και ακόμα δεν έχει δοθεί στην οικογενειά του. Εκτός από το να ασκηθεί δίωξη κατά Βασίλειου Μάγγου, από τα εν λόγω έγγραφα προκύπτει ότι ο λόγος για τον οποίον οι τραμπούκοι της ΕΛ.ΑΣ. προχώρησαν στη προσαγωγή «χρησιμοποιώντας την απολύτως αναγκαία βία», όπως χαρακτηρίζεται ο άγριος ξυλοδαρμός του Βασίλη που καταγράφηκε σε βίντεο, ήταν «υπόνοιες διάπραξης εγκλήματος».

-Το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου στο μετρό της Ομονοιας άνθρωπος που βρισκόταν σκυμμένος στο έδαφος, έχοντας γύψο στο πόδι και πατερίτσες, δέχτηκε κλωτσιά από μπάτσο που προσπαθούσε να τον διώξει από το σταθμό. Στο σχόλιο του ανθρώπου ότι έχει σπασμένο πόδι, το οποίο έχει υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις, ο αστυνομικός «αγανάκτησε» γιατί ο τραυματίας δεν κινείται πιο γρήγορα.

-Το πρωί της Κυριακής 13 Σεπτεμβρίου πραγματοποίηθηκε παρέμβαση απο 50 συντρόφια στο λιμάνι του Λαύριου, στο χώρο που φυλάσσονται οι ανεμογεννήτριες της πολυεθνικής εταιρείας VESTAS, από όπου ξεκινά η μεταφορά τους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Μπήκαν στο φυλασσόμενο χώρο αποθήκευσης τους και έβαψαν με σπρευ τα γιγαντιαία πτερύγια που βρίσκονταν εκεί, καθώς και ένα φορτηγό της εταιρείας.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ

-Στη Θεσσαλονίκη, 54χρονος οικοδόμος που δούλευε στο εργοτάξιο του Μετρό στην Αγ. Σοφίας, σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι αφού έπεσε από ύψος τουλάχιστον 4 μέτρων. Εργαζόταν στο επίπεδο -1 του σταθμού, ήταν ανεβασμένος σε ξύλινη σκάλα και προσπαθούσε να ξεκρεμάσει ένα αντικείμενο από την οροφή, όταν έπεσε, χτύπησε στο κεφάλι και σκοτώθηκε ακαριαία. Πανό αναρτήθηκε την επόμενη μέρα στην είσοδο του εργοταξίου από την Ταξική Αντεπίθεση.

-Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, στην Ζάκυνθο, στην περιοχή Ξύγκια, 32χρονος εργάτης, εργαζόμενος σε ιδιώτη εργολάβο, έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία ενω εκτελούσε εργασίες στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Το «ατύχημα» συνέβη όταν κόπηκε αγωγός υψηλής τάσης από πυλώνα που μετέφερε το ρεύμα από Κεφαλονιά και χτύπησε τον άτυχο εργάτη.

-Στη Δράμα, την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, ένας 45χρονος εργάτης, σκοτώθηκε σε λατομείο της εταιρείας «Ικτίνος», στην περιοχή του Βώλακα, όταν καταπλακώθηκε από μεγάλο κομμάτι βράχου που αποκολλήθηκε.

-Στάση εργασίας και συγκέντρωση στην έδρα του ομίλου «Ελλάκτωρ» στην Κηφισιά πραγματοποίησε στις 10 Σεπτεμβρίου το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, διεκδικώντας να ανακληθούν οι μειώσεις μισθών που επέβαλε εκβιαστικά ο όμιλος και οι εκδικητικές απολύσεις όσων εργαζομένων δεν αποδέχτηκαν τη χειροτέρευση των όρων εργασίας τους. Ο όμιλος μάλιστα δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις απολύσεις με βάση το πρόγραμμα «εξυγίανσης», το οποίο αρνείται να γνωστοποιήσει στους εργαζόμενους και στα Σωματεία.

ΔΙΕΘΝΗ

-Μέσα στον Αύγουστο υπήρξαν επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις της Βόρειας Μακεδονίας ενάντια στην αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος που η ιδιωτικοποιημένη εταιρία ηλεκτρισμού αποφασίζει να αυξήσει περίπου κατά 8 τοις εκατό. Στις 4 του Σεπτέμβρη υπήρξε η πρώτη συνέχεια των κινητοποιήσεων για αυτό τον μήνα, με συγκεντρώσεις να λαμβάνουν μέρος σε πολλές πόλεις. Υπήρχαν πολλά πλακάτ που αναγράφανε συνθήματα τόσο στα Μακεδονικά όσο και στα Αλβανικά, δείχνοντας πως ο αγωνιζόμενος κόσμος βάζει τα συμφέροντα της κοινωνικής βάσης πάνω από τον εθνικισμό και την μισαλλοδοξία. Στην πόλη του Kicevo, η αστυνομία, επικαλούμενη θέματα δημόσιας υγιεινής και ασφάλειας, προσπάθησε να μπλοκάρει μια αυθόρμητη πορεία.

-Στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, στις αρχές Σεπτέμβρη οι φεμινιστικές συλλογικότητες εντάχθηκαν στις πανεθνικές αντι-αστυνομικές διαδηλώσεις κατά της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του Ιβάν Ντουκε. Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών συγκεντρώθηκαν και συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από κλινική όπου εργαζόταν γιατρός που κατηγορείται ότι βίαζε ασθενή.

-Την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου στην Πολιτεία Chihuahua στο Μεξικό, 2 αγρότες εκτελέστηκαν από την στρατιωτική αστυνομία κατά τη διάρκεια διαδήλωσης. Οι διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί στο φράγμα La Boquilla, το οποίο και κατέλαβαν κλείνοντας τις πύλες του φράχτη, για να διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης της μεξικανικής κυβέρνησης να κάνει εκτροπή του νερού.

-Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου στην Κολομβία, ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του Javier Ordóñez, ενός 46χρονου άνδρα, ο οποίος συνελήφθη από 2 αστυνομικούς που τον χτύπησαν επανειλημμένα με όπλο αναισθητοποίησης (τέιζερ) στην περιοχή Engativá της Μπογκοτά. Περισσότερα από 20 αστυνομικά τμήματα πυρπολήθηκαν, ενώ οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται. Τουλάχιστον 2 διαδηλωτές δολοφονήθηκαν από την αστυνομία.

-Στην Τουρκία μετά την αποφυλάκιση στις 4 Σεπτεμβρίου του Δικηγόρου του Λαού και απεργού πείνας Aytaç Ünsal, ο πολιτικός κρατούμενος Özgür Karakaya, ο οποίος είχε μπει στην απεργία πείνας μέχρι θανάτου ως αλληλέγγυος στα αιτήματα του Grup Yorum και των Δικηγόρων του Λαού, σταμάτησε και αυτός την απεργία πείνας στις 199 μέρες. Συνέχισε την απεργία πείνας η πολιτική κρατούμενη Didem Akman κρατούμενη σε λευκό κελί τύπου F, η οποία  είχε θέσει τα αιτήματα ενάντια στο ειδικό καθεστώς κράτησης των πολιτικών κρατουμένων με βαριές ποινές, της πλήρης απομόνωσης και του προαυλισμού μόνο για 1 ώρα, καθώς είναι κλειδωμένη στο κελί για 23 ώρες τη μέρα. Στην συνέχιση της απεργίας της ήδη, πάνω από τις 200 μέρες, μεταφέρθηκε και κρατήθηκε δια της βίας στο νοσοκομείο των φυλακών Σακράν στην Σμύρνη απειλούμενη με το βασανιστήριο της αναγκαστικής σίτισης. Τελικά μεγάλη νίκη για τον αγώνα όλων αποτελεί το γεγονός ότι η Κυβέρνηση του Ερντογάν αναγκάστηκε, κάτω από την πίεση και επιμονή των αγωνιζόμενων και του κύματος στήριξης και αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε, να κάνει δεκτά  και τα  αιτήματα της Didem Akman, η οποία και σταμάτησε μετά από 206 μέρες στις 11 Σεπτεμβρίου την απεργία πείνας μέχρι θανάτου. Στην αντίσταση αυτή πέσανε μάρτυρες 4 αγωνιστές, η Helin Bolek (288 μέρες), o İbrahim Gökçek (323 μέρες), μέλη του επαναστατικού συγκροτήματος Grup Yorum, o Mustafa Koçak (297 μέρες) και η Δικηγόρος του Λαού Ebru Timtik (238 μέρες).

Την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου, η Marcela Aleman και η Silvia Castillo μπήκαν στην Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Πόλη του Μεξικού (CDNH) αναζητώντας δικαιοσύνη για ένα βιασμένο παιδί, και ένα που δολοφονήθηκε. Στο Μεξικό, όπου δολοφονούνται 11 γυναίκες την ημέρα και το 98% των δολοφονιών παραμένουν άλυτες, οι φεμινιστικές ακτιβιστικές ομάδες NiUnaMenos και Aequus, μαζί με άλλες οικογένειες θυμάτων βίας, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και ηλικιωμένων, μπήκαν στα γραφεία του CDNH για να στηρίξουν τις δύο μητέρες και κατέλαβαν το κτίριο. Ζήτησαν από τους υπαλλήλους να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις, μετατρέποντας τες σε καταφύγιο γυναικών για θύματα βίας και τις οικογένειές τους. Περίπου 100 θύματα αναζήτησαν κατάλυμα και νομική συμβουλή. Στο μπροστινό μέρος του κτηρίου έγραψαν «Δεν συγχωρούμε – ούτε ξεχνάμε» και «Δικαιοσύνη». Μετά τη συνάντηση που είχαν με τη Ροζάριο Πιέτρα Ιμπάρα, πρόεδρο του CNDH οι μητέρες κατέληξαν σε συμφωνία και εγκατέλειψαν τις εγκαταστάσεις με την κ. Silvia Castillo, μητέρα ενός νεαρού άνδρα που σκοτώθηκε το 2019 στο San Luis Potosí, να παραμένει στο κτίριο. Μετά από ώρες μέλη διαφόρων φεμινιστικών ομάδων που παρέμειναν έξω από το κτίριο, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τους συγγενείς, αποφάσισαν να εισέλθουν και να συνεχίσουν την κατάληψη.

-Στο Βερολίνο στις 10 Σεπτέμβρη καλέστηκε εκτάκτως πορεία για τα γεγονότα στη Μόρια. Ο κόσμος, περίπου 4000 άτομα, συναντήθηκε στην πλατεία Ουάσιγκτον μπροστά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και κατευθύνθηκε προς το κέντρο της πόλης. Κυριάρχησαν συνθήματα όπως “πείτε το δυνατά και καθαρά, οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι/ες εδώ”, “έχουμε χώρο” καθώς και συνθήματα κατά της μεταναστευτικής πολιτικής και των συνόρων. Αντίστοιχες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας την ίδια μέρα.

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ

-Από τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου κάθε μέρα 17:00-22:00, συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους/τις μετανάστ(ρι)ες στη Μόρια στο αποθηκάκι του Αστέρα Εξαρχείων, Τσαμαδού 10 στην Αθήνα.

-Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου στις 9:00, συγκέντρωση στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης για την υπόθεση της απόπειρας απαλλοτρίωσης της χρηματαποστολής της τράπεζας Πειραιώς στο ΑΧΕΠΑ, στις 12/6/19 σε αλληλεγγύη των συντρόφων Κ. Σακκά, Γ. Δημητράκη και της συντρόφισσας Δ. Συριανού.

-Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου στις 10:00 το πρωι στα Δικαστήρια Θεσσαλονικης, δικάζεται καθηγητής γυναικολογίας του τμήματος Μαιευτικής της Θεσσαλονίκης, μετά από καταγγελίες για συστηματική σεξουαλική παρενόχληση φοιτητριών του τμήματος. Καλείται συγκέντρωση αλληλεγγύης στις φοιτήτριες.

-Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στις 9:00, στα δικαστήρια Ευελπίδων, Κτίριο 12, αίθουσα 1, καλείται από τους συλληφθέντες της Gare, συγκέντρωση για την δίκη της πρώτης εκκένωσης της Κατάληψης Gare.

-Αντιφασιστικές πορείες για τα 7 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη:

  • στις 17:00, στο Κερατσίνι, στο Μνημείο του Παύλου Φύσσα,
  • στις 18:30, στη Θεσσαλονίκη, στην Καμάρα,
  • στις 19:00, στην Πάτρα, στο Παράρτημα.