Δελτίο Αντιπληροφόρησης 2/2/21

Download here! - Downloads: 1 - Plays: 11
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ
  • Η Πρωτοβουλία κατοίκων Γκύζη για την ταξική αλληλεγγύη κατήγγειλε ότι στην γειτονιά τους, στις 16 Νοέμβρη έγινε επίθεση από αγνώστους με μαχαίρια και αιχμηρά αντικείμενα σε ντελιβερά τον οποίο τραυμάτισαν ελαφρά αποσπώντας του 150 ευρώ και τα κλειδιά από το μηχανάκι. Στις 22 Νοέμβρη επαναλήφθηκε το ίδιο σκηνικό σε άλλον ντελιβερά ο οποίος επίσης δέχτηκε επίθεση από αγνώστους. Συγκροτήθηκε αμέσως συνέλευση κατοίκων για να καταγραφούν και να αξιολογηθούν αυτού του είδους τα κανιβαλιστικά περιστατικά. Ενημερώθηκε το σωματείο ΣΒΕΟΔ (Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου) αλλά και η γειτονιά με προκηρύξεις (μοιράσματα στις λαϊκές αγορές, σε πολυκατοικίες), αφίσες, πανό και τρικάκια.
  • Στις 28 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της  Θεσσαλονίκης ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως-Χρυσοχοίδη που σκοπό έχουν την ισοπέδωση του δημόσιου και ανοιχτού χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και τον περαιτέρω έλεγχο και καταστολή με την επιβολή πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η πορεία πλαισιώθηκε από περίπου 2500 άτομα απαρτιζόμενα από φοιτητικούς συλλόγους, παρατάξεις και σχήματα, όπως και αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες του α/α χώρου. Ανάλογες συγκεντρώσεις και πορείες γίνανε και σε Αθήνα, Πάτρα, Γιάννενα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Λάρισα.
  • Στις 30 Ιανουαρίου, γύρω στα 100 άτομα διαδήλωσαν στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης σε αλληλεγγύη στις μετανάστριες και τους μετανάστες. Η πορεία πραγματοποιήθηκε από την ανοιχτή συνέλευση Stop War on Migrants με κύρια αιτήματα να σταματήσουν οι επαναπροωθήσεις, οι απαγωγές και οι απελάσεις μεταναστών από την αστυνομία και το κράτος.
  • Στην Θεσσαλονίκη στις 1 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε φοιτητική κινητοποίηση-αποκλεισμός των κεντρικών εισόδων του campus του Α.Π.Θ. ενάντια στο νομοσχέδιο Κεραμέως και υπέρ της ανάληψης υγειονομικών μέτρων για την λειτουργία του πανεπιστημίου, στην οποία συμμετείχαν και διοικητικοί εργαζόμενοι.

 

ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

  • Tην Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της 2ης πανελλαδικής μέρας αλληλεγγύης και δράσης στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα Προπύλαια που πλαισιώθηκε από 100 άτομα τα οποία δέχτηκαν βίαιες επιθέσεις από δυνάμεις των ΜΑΤ και της ομάδας Δράση με ξύλο και δακρυγόνα, αμέσως μόλις επιχείρησαν να ανοίξουν πανό και να φωνάξουν συνθήματα αλληλεγγύης στον απεργό πείνας. Οι διαδηλωτες και οι διαδηλωτριες ανασυγκροτήθηκαν στην Πανεπιστημίου, οπού δέχτηκαν εκ νέου επίθεση από τους μπάτσους και απωθήθηκαν στην Σταδίου, όπου η ομάδα Δράση, πραγματοποίησε βίαιες προσαγωγές και ξυλοδαρμούς. Ωστόσο παρόλες τις επιθεσεις της αστυνομίας οι διαδηλωτες και οι διαδηλώτριες πορεύτηκαν ως την πλατεία Συντάγματος, όπου πραγματοποιήθηκε ολιγόλεπτη συγκέντρωση. Παράλληλα αλληλέγγυα άτομα άνοιξαν πανό αλληλεγγύης στο απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα μπροστά στη Βουλή, με αποτέλεσμα την προσαγωγή τους. Στον ίδιο χρόνο, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση με πανό και τρικάκια έξω από το μετρό της Ομόνοιας. Συνολικά έγιναν 21 προσαγωγές. Δράσεις και συγκεντρώσεις αλληλεγγύης καθώς και παρεμβάσεις με τρικάκια, πανό, μπογιές και συνθήματα πραγματοποιήθηκαν από πολλές συλλογικότητες και ομάδες σε πολλές περιοχές της Αττικής όπως και σε άλλες πόλεις ανά την ελλαδική επικράτεια. Εν τω μεταξύ οι πολιτικοί κρατούμενοι Γιάννης Δημητράκης και Νίκος Μαζιώτης, μέλος του Ε.Α., συνεχίζουν την απεργία πείνας που ξεκίνησαν στις 16 Ιανουαρίου, σε ένδειξη αλληλεγγύης έως ότου ικανοποιηθεί το αίτημα του.
  • Διαμαρτυρία μεταναστών και μεταναστριών πραγματοποιήθηκε στο κέντρο κράτησης στο Παρανέστι Δράμας. Τα άτομα έχουν συμπληρώσει 18 μήνες κράτησης χωρίς ωστοσο να γνωρίζουν πότε θα αφεθούν ελεύθερα. Η απάντηση τους κράτους ήταν έφοδος της αστυνομίας μέσα στο κέντρο κράτησης χτυπώντας τους μετανάστες και τις μετανάστριες.
  • Δικογραφία με την κατηγορία για παραβίαση του νόμου περί συναθροίσεων σχηματίστηκε απο την ΕΛ.ΑΣ. στις 29 Ιανουαρίου, κατά του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, Μιχάλη Γιαννάκου. Η δικογραφία αφορά συγκέντρωση που πραγματοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ στις 30 Σεπτεμβρίου έξω από το υπουργείο Υγείας.
  • Κατάληψη πραγματοποιήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου, στα γραφέια της ΝΔ στην Πάτρα από συντρόφους και συντρόφισσες της Ανοιχτής συνέλευσης αλληλεγγύης στον απεργό πείνας αγωνιστή Δημήτρη Κουφοντίνα. 9 σύντροφοι και συντρόφισσες προσήχθησαν και οδηγήθηκαν στο Α.Τ της περιοχής, όπου οι προσαγωγές μεταρτάπηκαν σε συλλήψεις.

 

ΔΙΕΘΝΗ

  • Στις 1 Φεβρουαρίου το βράδυ, αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων επιτέθηκαν με ρόπαλα κατά φοιτητών και άλλων διαδηλωτών στην είσοδο της πρυτανείας του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου στην Ιστανμπούλ. Όταν έγινε η επίθεση σημειώθηκαν αψιμαχίες, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα όπως «έξω η αστυνομία», και «τα πανεπιστήμια είναι δικά μας». Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν συνολικά 159 άτομα. Οι κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του Ιανουαρίου με αίτημα να παραιτηθεί ο νέος πρύτανης, τον οποίο διόρισε ο πρόεδρος της χώρας. Επιπλέον απαιτούν να αφεθούν ελεύθεροι οι 4 φοιτητές που συνελήφθησαν στις 30 Ιανουαρίου, διότι κρέμασαν πίνακα στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου, ο οποίος τοποθετούσε στον ιερότερο τόπο του Ισλάμ (τη Μέκκα), σύμβολο της κοινότητας των ΛΟΑΤΚΙ+. Οι φοιτητές που συνελήφθησαν για αυτήν την δράση κατηγορούνται για «υποκίνηση μίσους» από τις αρχές. Οι δύο τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ άλλοι δύο παραμένουν προφυλακισμένοι.
  • Καταγγελία κατά της Ελλάδας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατέθεσε Συριακή οργάνωση, ζητώντας τη διερεύνηση τυχόν εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τη μεταχείριση των προσφύγων. Το Συριακό Κέντρο Δικαιοσύνης και Λογοδοσίας, που έχει τη βάση του στην Ουάσινγκτον, ισχυρίζεται ότι μαρτυρίες αυτοπτών και βιντεοσκοπημένα στοιχεία στηρίζουν την καταγγελία για κακομεταχείριση και κακοποίηση προσφύγων στα ελληνικά σύνορα, αλλά και στα υπερπλήρη κέντρα «φιλοξενίας» προσφύγων. Σύμφωνα με το Κέντρο, υπάρχουν στοιχεία ότι η Frontex συμμετείχε ή συνεργάστηκε με τις ελληνικές αρχές σε τέτοια περιστατικά, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
  • Επίθεση παραστρατιωτικών με τις πλάτες της μεξικάνικης κυβέρνησης καταγγέλουν οι κοινότητες των Ζαπατίστας. Η παραστρατιωτική ομάδα ORCAO επιτέθηκε τουλάχιστον 4 φορές ένοπλα σε κοινότητες, ενώ απήγαγαν σύντροφο για 3 μέρες κρατώντας τον χωρίς νερό και φαγητό.
  • Νέο κύμα αντίδρασης στην αστυνομική βία στις ΗΠΑ προκαλεί βίντεο που δείχνει αστυνομικούς να βάζουν χειροπέδες και να χρησιμοποιούν σπρέι πιπεριού εναντίον ενός μαύρου κοριτσιού 9 ετών στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης.
  • Στα χέρια των ενόπλων δυνάμεων έχει περιέλθει ο έλεγχος της Μιανμάρ μετά της σύλληψη της ντε φάκτο ηγέτιδας της χώρας, Αούνγκ Σαν Σου Κι κι άλλων πολιτικών τις πρώτες πρωινές ώρες της 1ης Φεβρουαρίου. Το τηλεοπτικό κανάλι του στρατού μετέδωσε πως η χώρα έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν χρόνο και ότι η εξουσία μεταβιβάζεται στις ένοπλες δυνάμεις.
  • Σε ισχύ τέθηκε η απόφαση απαγόρευσης των αμβλώσεων στην Πολωνία παρά το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι εδώ και μήνες διαδηλώνουν στους δρόμους για να παρθεί πίσω ο νόμος. Πλέον, ένα άτομο στην Πολωνία μπορεί να προχωρήσει σε άμβλωση μόνο αν η κύηση είναι αποτέλεσμα βιασμού, αιμομιξίας ή διατρέχει το ίδιο κίνδυνο ζωής. Η πλειονότητα των Πολωνών αντιτίθεται στη σκληρή και σχεδόν καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων και διαδηλωτές πλημμυρίζουν τις πόλεις της Πολωνίας εδώ και μήνες. Τις τελευταίες ημέρες οι συγκεντρώσεις έχουν γιγαντωθεί ενώ το κάλεσμα ανανεώνεται διαρκώς.
  • Η αστυνομία του Δελχί συνέλαβε το Σάββατο 30 Ιανουαρίου δύο δημοσιογράφους που κάλυπταν τις τρέχουσες εξελίξεις του κινήματος διαμαρτυρίας των αγροτών στα σύνορα του Σινγκού στο Δελχί. Τις τελευταίες μέρες έχουν σημειωθεί πολλλα περιστατικά καταστολής δημοσιογράφων, επειδή δημοσιοποίησαν μη επαληθευμένες ειδήσεις κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης των αγροτών στο Δελχί στις 26 Ιανουαρίου. Καταγγελίες κατατέθηκαν σχετικά με την αναφορά του θανάτου ενός αγρότη κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης.
  • Δύο πρωτοσέλιδα εφημερίδων παγκόσμιας ανάγνωσης δείχνουν την πραγματικότητα σχετικά με την ταχύτερη διαιώνιση των ταξικών αντιθέσεων που προκαλέι η πανδημία. Η Business Insider, αναφέρει πως Οι δισεκατομμυριούχοι έβγαλαν 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενώ το δεύτερο, από την The Guardian, φωνάζει Η Covid-19 έχει κοστίσει στους εργαζόμενους σε παγκόσμιο επίπεδο 3,7 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένα κέρδη.

 

ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ

  • Συλλογική κουζίνα αλληλεγγύης στην Πάτρα, τις Πέμπτες 4 & 18 Φεβρουαρίου στις 11:30 στην πλατεία Χριστοφόρου Κάνιστρα (Θουκυδίδου & Ανθείας, Ζαρουχλέικα) και τις Δευτέρες 8 & 22 Φεβρουαρίου στις 12:00 στην πλατεία Βούδ
  • Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη 17:00 – 19:00, Συλλογή Ειδών Πρώτης Ανάγκης στον Ε.Κ.Χ. “Σχολείο”, στη Θεσσαλονίκη.
  • Αυτοοργανωμένη Δομή Αλληλεγγύης Ντουλάπι Συλλογή ειδών 1ης ανάγκης κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, 19:00 – 21:00 στην κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Άνω Πετράλωνα.
  • Την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, στα πλαίσια της 3ης πανελλαδικής ημέρας αλληλεγγύης και δράσης για τον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στις 12:00 στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, στις 14:00 στο Πολυτεχνείο ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη και στις 17:30 στα Προπύλαια στην Αθήνα.
  • Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου στις 12:00, πανεκπαιδευτική συγκέντρωση ενάντια στο Ν/Σ για την Παιδεία και την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, στο άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
  • Την Παρασκευή 5 Φεβρουάριου στις 10:00 συγκέντρωση ενάντια στο κλείσιμο της Το.Μ.Υ. και του Κέντρου Υγείας Κεραμεικού, στη Το.Μ.Υ. Κεραμεικού (Κειριαδών 4 & Ευρυσθέως 1, Κάτω Πετράλωνα)
  • Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου στις 12:00, συγκεντρωση ενάντια στην κρατική καταστολή στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.