-> Κείμενο της κατάληψης στέγης μεταναστών/μεταναστριών (παλιό Ορφανοτροφείο) – 17/01/2016
ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΤΟ ΕΓΚΑΤΑΛΕΛΕΙΜΜΕΝΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ
Στις 5 Δεκέμβρη προβήκαμε στην κατάληψη του κτιρίου του παλιού Ορφανοτροφείου στην οδό Λαμπράκη, στην περιοχή της Άνω Τούμπας. Πρόθεσή μας η στέγαση μεταναστών/στριών και η δημιουργία ενός σημείου συνάντησης των αγώνων που σχετίζονται με το μεταναστευτικό. Η πραγματοποίηση της κατάληψης την δεδομένη χρονική στιγμή ήταν άμεσα συνδεδεμένη με την επικαιρότητα. Το καμπ της Ειδομένης, στα σύνορα Μακεδονίας – Ελλάδας, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Θεσσαλονίκης, είχε δημιουργηθεί κάποιες εβδομάδες πριν (μέσα Νοέμβρη) από μετανάστες/στριες που είχαν αποκλειστεί στη χώρα, αφού τα σύνορα κλείσανε για τις περισσότερες εθνικότητες. Αυτές τις εβδομάδες, το καμπ πήρε τη μορφή ενός κέντρου αγώνα με μετανάστες/στριες να εξεγείρονται για το δικαίωμά τους στην ελεύθερη μετακίνηση, με την παρουσία κόσμου που έδειχνε την έμπρακτη αλληλεγγύη του και με την δημιουργία αυτοοργανωμένων δομών σίτισης (No Border Kitchens). Στις αρχές του Δεκέμβρη, λοιπόν, οι αστυνομικές δυνάμεις άρχισαν να ενισχύονται στην περιοχή και ο έλεγχος να πλαισιώνεται και από την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή (Frontex).
Κοινώς, μέρα με τη μέρα, η καταστολή ήταν όλο και πιο εμφανής, δεκάδες λεωφορεία καθημερινά μετέφεραν κόσμο στην Αθήνα (στο Ελληνικό) με σκοπό προφανώς την αποδυνάμωση των εξεγερσιακών χαρακτηριστικών του καμπ. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι, εν όψει “γιορτινού” κλίματος κατανάλωσης, οι πιέσεις για επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής (που ήταν κατειλημμένη και εκτός λειτουργίας), για εμπορευματικούς λόγους, ήταν έντονες. Έτσι, κρίθηκε απαραίτητο από τον αλληλέγγυο κόσμο στις 5 Δεκέμβρη να πραγματοποιήσει την κατάληψη στέγης μεταναστών, καθώς το καμπ απειλούταν με εκκένωση. Η εκκένωση πραγματοποιήθηκε όντως στις 9 Δεκέμβρη, με τους μπάτσους να τοποθετούν βίαια τον κόσμο που είχε παραμείνει και δεν είχε πειθαρχήσει στη τρομοκρατία των Μ.Κ.Ο., σε τρένα και λεωφορεία για Αθήνα. Παράλληλα, εκκενώνονται και οι αυτοοργανωμένες δομές, ενώ εθελοντές αλληλέγγυοι και δημοσιογράφοι εκδιώκονται με την απειλή σύλληψης. Για ακόμη μια φορά η βία και η καταστολή του κράτους απομονώνονται από τη δημόσια σφαίρα.
Αντίθετα, εμείς επιλέγουμε οι δράσεις μας να συλλογικοποιούνται και ο λόγος μας να κοινοποιείται, με στόχο τη σύμπραξη και την ανάπτυξη συντροφικών σχέσεων. Το Ορφανοτροφείο, λοιπόν, είναι μια δομή ανοιχτή κοινωνικά, που από τις πρώτες ημέρες ύπαρξής της μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει πάνω από 150 μετανάστες/στριες, έχει πλαισιωθεί από κόσμο του ευρύτερου ριζοσπαστικού κινήματος (κομμουνιστές, αναρχικοί, αυτόνομοι, αντιεξουσιαστές) και λειτουργεί αυτοοργανωμένα και αντιιεραρχικά. Αν και η συνέλευση του Ορφανοτροφείου αποτελείται από ετερόκλητο κόσμο, έχουμε καταφέρει να ορίσουμε κοινές συμφωνίες και αιτήματα, τα οποία μπορούμε να συνοψίσουμε στα εξής:
• ελεύθερη μετακίνηση για όλες και όλους
• πρόσβαση στο σύστημα υγείας για όλους και όλες
• χαρτιά σε όλες και όλους τις μετανάστριες/στες, όχι ως θεσμική λύση, αλλά ως ανάχωμα στη διαρκή τους υποτίμηση και περιθωριοποίηση
ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΣΤΡΙΩΝ «ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ», ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ!!!
Μια αυτοοργανωμένη δομή στέγασης μεταναστών/στριών που πραγματώθηκε με κατάληψη σε κτίριο της Εκκλησίας Α.Ε., τη στιγμή που τα κράτη της Ε.Ε. έχουν θέσει την αντιμεταναστευτική πολιτική ως το νούμερο ένα ζήτημα στην ατζέντα τους, δεν θα μπορούσε παρά να στοχοποιηθεί από την εγχώρια, και όχι μόνο, πολιτική εξουσία. Από την πρώτη μέρα κιόλας δεχτήκαμε απειλές από το κατά τα άλλα «φιλάνθρωπο» παπαδαριό, προκειμένου να εκκενώσουμε το κτίριο ώστε αυτό να κατεδαφιστεί, απειλές οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, απειλές οι οποίες δεν μας τρομάζουν. Η πρώτη κίνηση της Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε την ίδια κιόλας μέρα που το Ορφανοτροφείο τέθηκε υπό κατάληψη, με την εκκένωση της διπλανής ενορίας και την καταστροφή όλων εκείνων των στοιχείων που κάνουν ένα κτίριο βιώσιμο, στα πλαίσια της επικείμενης κατεδάφισης κάθε κτιριακού αποθέματος στο εν λόγω οικόπεδο. Επίσης, στις πρώτες ημέρες της κατάληψης μια ομάδα 25 περίπου παπάδων συγκεντρώθηκε μπροστά στην είσοδο της αυλής του πρώην Ορφανοτροφείου με σκοπό να μας πιέσει να αφήσουμε το κτίριο. Το επιχείρημά τους αφορούσε την επικινδυνότητά του από άποψη στατικότητας, ένα επιχείρημα που στέκεται αντιφατικά στην επί χρόνια λειτουργία της ενορίας ακριβώς δίπλα, η οποία είναι προσκολλημένη στο κτίριο του Ορφανοτροφείου και η οποία, όπως προαναφέρθηκε, εγκαταλείφτηκε και καταστράφηκε την ίδια ακριβώς ημέρα που το κτίριο τέθηκε υπό κατάληψη. Μετά από αυτές τις πρώτες κινήσεις κυκλοφόρησε ένα κείμενο από μία “Επιτροπή Κατοίκων Τούμπας”, το οποίο, αν και περιείχε “φιλομεταναστευτικό” λόγο, σε αντίφαση με το λόγο αυτό εναντιωνόταν κάθετα στο εγχείρημα στο οποίο προβήκαμε. Στο εγχείρημα αυτό εκφράζεται η έμπρακτη αλληλεγγύη μας, που δεν περιορίζεται ούτε σε γραπτό ούτε σε προφορικό λόγο αλλά πραγματώνεται βιωματικά στην καθημερινότητά μας μέσα στο κτίριο. Η εικόνα που έχουμε εμείς σε σχέση με τον τρόπο που η γειτονιά αντιμετώπισε την κατάληψη στέγασης μεταναστών/στριών είναι εκ διαμέτρου αντίθετη. Ο κόσμος της περιοχής προσέγγισε, ενημερώθηκε και παρείχε υλική και μη βοήθεια στο εγχείρημα από την πρώτη μέρα.
Τέλος, μετά από όλη αυτή την προσπάθεια της Εκκλησίας να απαλλαγεί από το εγχείρημά μας, με την νέα χρονιά μας επισκέφτηκε και η ΔΕΗ για να κόψει το ρεύμα, όπου για ακόμα μια φορά υπερασπιστήκαμε τις αποφάσεις μας και δεν επιτρέψαμε μία τέτοια ενέργεια.
Η υπόσταση του Ορφανοτροφείου ως κατάληψη στέγης μεταναστών/στριών, ως έκφραση έμπρακτης αλληλεγγύης αυτού του κόσμου που βιώνει αυτό το είδος καταπίεσης, οι λόγοι για τους οποίους πραγματώθηκε ως εγχείρημα εξ αρχής αλλά και οι σκοποί του αναλύθηκαν και περιγράφηκαν παραπάνω.
Προφανώς οι προθέσεις της Εκκλησίας όσον αφορά το κτίριο είναι εντελώς διαφορετικές. Τέσσερα χρόνια πριν, το Υπουργείο Υγείας παραχώρησε στην Εκκλησία το εν λόγω κτίριο, για χρονικό διάστημα 25 χρόνων στο σύνολο, με σκοπό να το επισκευάσει και να το μετατρέψει σε ίδρυμα περίθαλψης χρόνια πασχόντων.
Λίγο αργότερα το Υπουργείο Υγείας επανήλθε με νέα πρόταση, όπου ο χρόνος παραχώρησης του κτιρίου στην Εκκλησία διπλασιάστηκε στα 50 έτη. Στην ίδια απόφαση αναφερόταν πως «η έναρξη χρήσης του παραχωρούμενου κτιρίου» θα έπρεπε να γίνει «το αργότερο εντός διετίας από την παραχώρηση, ενώ σε περίπτωση κατεδάφισης» το χρονικό περιθώριο επεκτεινόταν στα 5 χρόνια. Τέλος, στην απόφαση αυτή αναφερόταν πως το κτίριο που τελούσε τότε υπό κατάληψη, θα εκκενωνόταν «με επιμέλεια της Ιεράς Μητροπόλεως».
Η εκκένωση πράγματι έγινε, όχι με την επιμέλεια της Ιεράς Μητροπόλεως αλλά με την επιμέλεια των ΜΑΤ, ωστόσο οι εργασίες επισκευής δεν έγιναν ποτέ και, μετά το πέρας του διετούς περιθωρίου για επισκευή, η κατεδάφιση απέμεινε να είναι η μόνη “νόμιμη” λύση. Αμέσως μετά την εκδίωξη των καταληψιών, η Μητρόπολη ζήτησε και έλαβε απόφαση, από το Υπουργείο Πολιτισμού αυτή τη φορά, περί μη κήρυξης του κτιρίου ως διατηρητέου. Στη συνέχεια ζήτησε από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης την παραχώρηση των μεγαλύτερων δυνατών όρων δόμησης που προβλέπονται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την περιοχή, δηλαδή συντελεστή δόμησης 2,4, ποσοστό κάλυψης 60% και μέγιστο ύψος 22,75 μέτρα. Εν ολίγοις, στη θέση του μικρού διώροφου με κήπο θα υψωθούν 5 όροφοι συνολικού εμβαδού 5.500 τ.μ. και υπόγειο.
Το αίτημα αυτό έγινε αποδεκτό, αποδεικνύοντας την προνομιακή σχέση της Εκκλησίας με τον Δήμο, ο οποίος της παραχώρησε μεγάλο συντελεστή δόμησης ώστε να ανεγερθεί εκεί ένα τερατούργημα, το οποίο μάλλον δεν θα είναι «Κοινωφελές Θεραπευτήριο» αλλά πιθανώς κάποιο εμπορικό κέντρο που ενδεχομένως θα περιλαμβάνει κάποιο εμπορευματοποιημένο κατάστημα υγείας.
Το πρώτο που θέλουμε να επισημάνουμε σε σχέση με τη στάση της Εκκλησίας αφορά την επί χρόνια απραξία της σχετικά με το κτίριο του πρώην ορφανοτροφείου και την ξαφνική εκδήλωση του μεγάλου αυτού ζήλου να προχωρήσει επιτέλους στη διαδικασία της κατεδάφισης, μόλις αυτό τέθηκε υπό κατάληψη. Πρόκειται για ένα κτίριο που χρησιμοποιείται για να στεγάσει μετανάστριες και μετανάστες, στα πλαίσια της αλληλεγγύης προς ανθρώπους που υπόκεινται την καταπίεση και την περιθωριοποίηση επειδή είχαν την “ατυχία” να μην γεννηθούν στην κυρίαρχη καθώς και κυριαρχική Δύση, επειδή είχαν την “ατυχία” να βρίσκονται στην υποτιμημένη πλευρά ενός δίπολου που είναι δομημένο ιεραρχικά, ορίζοντας και διαχωρίζοντας τις αξίες ανθρώπινων ζωών σε ανώτερες και κατώτερες. Επειδή είχαν την “ατυχία” να υπάρχουν σε έναν κόσμο που επιβάλλει και αναπαράγει την ύπαρξη της καταπίεσης, διακρίνοντας τους ανθρώπους σε προνομιούχους και μη.
Στον αντίποδα μιας τέτοιας ζωντανής κοιτίδας υπεράσπισης της ανθρώπινης ύπαρξης και ζωής, βρίσκεται η Εκκλησία με την επί τέσσερα χρόνια απραξία της, έτοιμη να προσπαθήσει να καταστρέψει, όχι μόνο ένα ιστορικό κτίριο, αλλά ένα εγχείρημα, που με όλες του τις προβληματικές, στάθηκε αλληλέγγυο και στο ύψος των περιστάσεων απέναντι στις πολιτικές των συμφερόντων που εξυψώνουν το κέρδος και υποβαθμίζουν τον άνθρωπο.
ΔΟΞΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ, ΕΧΟΥΜΕ ΘΕΟ!
Θέλουμε να κάνουμε σαφές πως θα υπερασπιστούμε το κτίριο και τις πολιτικές μας επιλογές, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Άνθιμος και η Ιερά Μητρόπολη, ο Μπουτάρης και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η κατασκευαστική εταιρεία «Ψωμάς Α.Ε.» (που ανέλαβε το συγκεκριμένο έργο) καθώς και όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση της εκκένωσης του Ορφανοτροφείου έχουν όνομα και διεύθυνση και θα βρούνε τον κόσμο του αγώνα απέναντί τους.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΚΕΝΩΝΕΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΟΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ
Κατάληψη Στέγης Μεταναστών Μεταναστριών «Ορφανοτροφείο»
1. Κουβέρτες // blankets
2. Σεντόνια // sheets
3. Παπλωματοθήκες // duvet covers
4. Μαξιλάρια // pillows
5. Σακίδια πλάτης // rucksacks
6. Κρεμάστρες // Hangers
7. Σόμπες (όχι ηλεκτρικές) // Stoves (no electric heaters)
8. Παιχνίδια //toys
9. Παιδικά γάλατα // infant milk
10. Πάνες – σερβιέτες – μωρομάντηλα // nappies – sanitary towels – baby wipes
11. Παλέτες ξύλινες (καθαρές σε καλή κατάσταση) // wooden pallets (clean and in good condition)
12. Πετσέτες // towels
13. Χαρτιά Υγείας και Κουζίνας // Kitchen roll & Toilet paper
14. Σκούπες // Brooms
15. Στρώματα // mattresses
16. Sleeping Bags
17. Καθαριστικά χώρου (χλωρίνες, σακούλες σκουπιδιών) // detergents (chlorine, garbage bags etc.)
18. Σαπούνια // Soaps
19. Χαλιά – Κιλίμια // Carpets & rugs
20. Πιάτα – ποτήρια – σκεύη // Dishes – glasses – kitchenware
21. Τσάι – Τσαγιέρες // tea & tea pots
22. Νερά // water
23. Πλυντήριο ρούχων // laundry
24. Παλέτες ξύλινες (καθαρές σε καλή κατάσταση) // wooden pallets (clean and in good condition)
25. Σκουφιά//skull caps
26. Κολάν//tights
27. Γάντια καθαρισμού//cleaning gloves
28. Ζώνες//Belts
29. Παντελόνια γυναικεία(φόρμες και τζιν)//women’s pants(sport pants&jeans)